• 
  • Login
  • Nieuwsbrief

Radiologen tillen zwaar aan fraude met CT-scans

De Belgische Vereniging voor Radiologie (BVR) is niet te spreken over de door het Riziv vastgestelde fraude met CT-scans in 13 ziekenhuizen. “Wij tillen zwaar aan praktijken waarbij de nomenclatuur oneigenlijk gebruikt wordt,” zegt prof. Geert Villeirs, voorzitter van de BVR aan News4Med.

Het Riziv vordert 3 miljoen euro terug van dertien ziekenhuizen die te dure CT-scans hadden aangerekend. De controledienst ontdekte dat die ziekenhuizen vaak het nomenclatuurnummer voor een ‘CT rotsbeenderen’ gebruikten terwijl de radiologen een ‘CT schedel’, een ‘CT Cone Beam’ of een ‘CT faciaal massief’ hadden uitgevoerd. Per CT rekenden ze zo 50 tot 80 euro te veel aan.
Niet altijd zwart/wit
Twaalf ziekenhuizen hebben hun fout erkend en inmiddels 2,8 miljoen euro teruggestort. Het laatste ziekenhuis kreeg tot deze week de tijd om hetzelfde te doen, zo niet zou het Riziv een gerechtelijke procedure starten. De Belgische Vereniging voor Radiologie liet meteen in een krachtige boodschap weten de vastgestelde fraude  te laken. 

“We hebben geen flauw idee wie verantwoordelijk is voor de overfacturatie,” zegt Geert Villeirs (UGent) aan News4Med. “We moeten net als u voortgaan op de perstekst van het Riziv. Maar we kunnen ons goed voorstellen dat het ‘frauduleus factureren’ niet altijd zo zwart/wit is. Er bestaan nu eenmaal zeer arbeidsintensieve indicaties (zoals dentale pathologie) die misschien niet onterecht een zelfde vergoeding als een CT rotsbeenderen zouden mogen krijgen. Maar of die een kleine drie miljoen overfacturatie kunnen verklaren is maar de vraag.” 
14 extra MR-toestellen
De BVR werkt al jaren intensief samen met de overheid om zowel de kwaliteit in de radiologie te vrijwaren als het budget voor medische beeldvorming onder controle te houden, legt hij uit. Daardoor kon de beroepsvereniging vorig jaar een protocolakkoord afsluiten voor de installatie van 14 bijkomende MR-toestellen.

Geert Villeirs: “Wij tillen zwaar aan praktijken waarbij de nomenclatuur oneigenlijk gebruikt wordt. De onderhandelingen om die 14 extra MR-toestellen te kunnen installeren zijn niet gemakkelijk geweest. De operatie moest budgetneutraal gebeuren en bijgevolg moesten we voor ruim 4 miljoen euro besparingen vinden in de radiologische honoraria. Dat was niet gemakkelijk.”
Niet gelukkig
“Maar als we dan plots vaststellen dat intussen bijna 3 miljoen euro overgefactureerd wordt door een beperkt aantal ziekenhuizen, dan worden we daar begrijpelijkerwijs niet echt gelukkiger van. Vandaar onze krachtige reactie.”