• 
  • Login
  • Nieuwsbrief

Minder overdracht van malaria na bedreiging in larvaal stadium

Anophelesmuggen, de muggen die malaria overdragen, die tijdens het larvale stadium door een roofinsect werden aangevallen, zijn minder vruchtbaar en leven minder lang. De stress na een aanval tijdens het larvale stadium heeft dus uitgestelde effecten op het vermogen van volwassen muggen om de ziekte over te dragen.

De wijfjes zijn bang
Wetenschappers hebben de effecten van een roofinsect op vrouwelijke larven van Anopheles coluzzi onderzocht die werden gevangen in Burkina Faso. Anopheles coluzzi is een van de belangrijkste vectoren van malaria in zwart Afrika. Ze hebben larven van muggen blootgesteld aan bootsmannetjes (Notonectidae), die het gemunt hebben op die larven. De larven die een aanval van bootsmannetjes hadden overleefd, kregen op volwassen leeftijd een maaltijd van bloed dat besmet was met de parasiet Plasmodium falciparum, de verwekker van de ernstige vorm van malaria in Afrika.
Kortere vleugels
De vorsers hebben dan de ontwikkelingsduur, de volwassen grootte, de vruchtbaarheid, de levensduur en het vermogen om de parasiet over te dragen, “competentie voor P. falciparum” genoemd, onderzocht. Blootstelling van de larven aan bootsmannetjes had geen significant effect op die competentie, maar had wel invloed op meerdere biologische kenmerken van de volwassen wijfjesmuggen die een sleutelrol spelen bij de overdracht van de malariaparasiet. Zo duurde de ontwikkeling van de larven langer, hadden de wijfjes op volwassen leeftijd kortere vleugels en was vooral hun vruchtbaarheid verminderd: ze hadden 1,6 maal minder kans om eitjes te ontwikkelen en de eitjes waren ook kleiner dan normaal. Ook leefden die muggen minder lang.
Belang van de omgeving
Met behulp van een epidemiologisch model hebben de vorsers aangetoond dat blootstelling van muggenlarven tijdens hun ontwikkeling aan roofinsecten de overdracht van malaria kan afremmen. Volgens hun simulaties kan de aanwezigheid van roofinsecten tijdens het larvale stadium van de mug de omvang van een epidemie bij de mens met 34% verminderen op korte en lange termijn. 

Dat wijst er dus op dat een stresserende omgeving een belangrijk effect kan hebben op de ecologie en de epidemiologie van malaria en het behoud van de biodiversiteit op de plaatsen waar muggenlarven zitten. Die studie opent nieuwe sporen in de strijd tegen malaria, een pandemie die volgens de WGO in 2015 wereldwijd bijna 438 000 dodelijke slachtoffers heeft gemaakt.

Naar een communiqué van AlphaGallileo

Referentie
O. Roux, A. Vantaux, B. Roche et al. Evidence for carry-over effects of predator exposure on pathogen transmission potential. Proceedings of the Royal Society B. 16 december 2015. doi: 10.1098/rspb.2015.2430.