• 
  • Login
  • Nieuwsbrief

Ziektegeschiedenis: praat erover met uw familie

Praat met uw familie over de ziekten in de familie. Dat is een suggestie van de Amerikaanse Centers for Disease Control. Vanuit medisch standpunt is dat een excellent idee, maar wat voor Amerikanen de normaalste zaak is, is dat niet noodzakelijk voor iedereen.

Een kwestie van schaamte

In het algemeen praten Amerikanen makkelijker over privékwesties dan Europeanen. Ze praten bijvoorbeeld vlot over hun inkomen, terwijl dat onderwerp in Europa een taboe is. Het was ook in de Verenigde Staten dat de patiënten voor het eerst expliciet te horen kregen dat ze kanker hadden. In Europa gebeurde dat pas veel later.

Gedeelde factoren

De CDC sporen Amerikanen aan om werk te maken van de gezondheidsgeschiedenis van hun familie. Ze leggen uit dat families genen en gedrag delen; dat als je lang in een gemeenschappelijke omgeving woont, dat niet zonder implicaties is, en ga zo maar door. We weten allemaal dat de familiegeschiedenis belangrijk is voor de evaluatie van de individuele risico’s van een patiënt.

Stap per stap

Voor iedereen die werk wil maken van de gezondheidsgeschiedenis van de familie is er een website waarin tekst en uitleg gegeven wordt. De eerste stap is praten met de familie: ouders, siblings en kinderen. Daarna kunnen grootouders, ooms, tantes, neven en nichten aan bod komen en ook eventuele halfbroers en -zussen. De basisvragen zijn eenvoudig. Ze peilen naar cardiovasculaire aandoeningen, cholesterolgehalte, diabetes en andere gekende familieziekten. Daarnaast kan het ook interessant zijn om vragen te stelen over geografische en etnische origine in de familie, aldus de CDC.

Aangeleerde waarden

Al die informatie moet terecht komen bij de betrokkenen, zegt de CDC, en ook bij de arts voor wie de informatie bijzonder belangrijk kan zijn. Maar er moet ook stilgestaan worden bij het feit dat er waarden zijn zoals het medisch geheim, respect voor de medemens, de toekomst van de kinderen. Ook dat zijn waarden die gecultiveerd moeten worden.

Referentie:
My Family Health Portrait. https://familyhistory.hhs.gov/FHH/html/index.html