• 
  • Login
  • Nieuwsbrief

Minder middelen voor de behandeling van slaapapneu

Almaar meer patiënten kampen met slaapapneu en hebben nood aan ademhalingsassistentie. Maar voor het eerst sinds jaren krijgen ziekenhuizen minder middelen voor de behandeling van apneu, zo stond te lezen in De Standaard. Tegelijkertijd publiceert een Antwerps team een studie over een nieuwe therapeutische methode.

Besparingen

Tijdens het eerste semester van 2015 moesten Belgische ziekenhuizen 15% meer patiënten met slaapapneu behandelen met een CPAP-apparaat. Maar de ziekenhuizen kregen daar 11% minder middelen voor. Dat is geen primeur: in 2008 werd de terugbetaling van het gebruik van CPAP al verminderd met een vierde. De verzekeringen betaalden jaarlijks wel meer aan de ziekenhuizen omdat het aantal patiënten sindsdien meer dan verdubbelde. Vorig jaar ging het om 61 miljoen euro. De ziekteverzekering besloot daarom om de bedragen te herzien. In afwachting werd de terugbetaling een tweede keer verminderd met 25%. De maatregel moet binnen een jaar voor een besparing van 26 miljoen euro zorgen.

Neurostimulatie

Inmiddels zijn er andere methoden voor de behandeling van slaapapneu. Een aantal onderzoekers, waaronder een team uit Antwerpen, publiceert in het tijdschrift ‘Otolaryngology - Head and Neck Surgery’ de resultaten van een studie die al drie jaar loopt naar het gebruik van inplanteerbare neurostimulatoren. Die zorgen via elektrische impulsen op de tong of de farynx voor het vrijhouden van de bovenste luchtwegen. Het systeem volgt de natuurlijke slaapcyclus van de patiënt. De eerste resultaten verschenen na een jaar in de New England Journal of Medicine.

Betere levenskwaliteit

Onderzoekers van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen namen samen met andere wetenschappers uit de Verenigde Staten en Europa deel aan een evaluatie in 22 slaapcentra. De resultaten na drie jaar tonen aan dat de nieuwe methode niet alleen leidt tot een daling van de frequentie van de apneu, maar ook tot een betere levenskwaliteit. Een aanvraag tot terugbetaling werd al ingediend bij het Riziv.

Belga

Referenties:
Strollo PJ Jr, Soose RJ, Maurer JT et al. Upper-Airway Stimulation for Obstructive Sleep Apnea. N Engl J Med 2014; 370: 139-149, 2014DOI: 10.1056/NEJMoa1308659
Tucker Woodson B, Soose RJ, Gillespie MB et al. Three-Year Outcomes of Cranial Nerve Stimulation for Obstructive Sleep Apnea: The STAR Trial. Otolaryngology -- Head and Neck Surgery, 0194599815616618, first published on November 17, 2015.