• 
  • Login
  • Nieuwsbrief

Hersenletsels door explosieven

Na de aanslagen in Brussel had News4Med de kans Dr. Nordeyn Oulad Ben Taib te interviewen, neurochirurg in het UMC Sint-Pieter in Brussel (ULB). Hij geeft toelichting bij de specifieke problematiek van patiënten die een hersenletsel opliepen bij de tragische aanslagen. Zij zijn immers meer dan “gewone” gewonden.

“Een terroristische aanslag valt niet te vergelijken met een ongeval. Zoals al vaak aangehaald, bevinden we ons vandaag in staat van oorlog, een oorlog gericht tegen Islamitische Staat. En de slachtoffers van die oorlog hebben andere verwondingen dan verkeersslachtoffers. Ze hebben specifieke symptomen, die artsen en verplegend personeel moeten behandelen.”, zo stelt collega Nordeyn Oulad Ben Taib, neurochirurg in het UMC Sint-Pieter in Brussel (ULB). Hij wijst erop dat patiënten allereerst gestabiliseerd moeten worden, of het nu gaat om patiënten met een hersenletsel, dan wel anderen. Dat gebeurt in de vooruitgeschoven medische post (VMP) en indien nodig wordt die handeling verdergezet of voltooid in de shockbehandelingsruimte van de spoeddienst van het ziekenhuis.
Inventaris via medische beeldvorming
Eenmaal de patiënt gestabiliseerd is, moeten levensbedreigende perifere letsels zo snel mogelijk behandeld worden, of het nu gaat om een hemorragie, dan wel om een andere verwonding van de vitale organen. Vervolgens wordt er met behulp van medische beeldvorming een inventaris gemaakt om een idee te krijgen van alle kwetsuren van de patiënt en vooral om hersenletsels en hun gevolgen op te sporen. Ook moeten lichaamsvreemde elementen en verschoven botfragmenten opgespoord worden. En net daarin zit het verschil met een “gewone” gewonde. De letsels die we bij slachtoffers van een aanslag zien veroorzaken vaak grote schade. De neurochirurg is daardoor verplicht eerder een operatie gericht op de overleving van de patiënt uit te voeren dan een operatie die een onmiddellijk functioneel herstel tot doel heeft.  

De prognose van patiënten die hersenletsels opliepen bij de aanslagen is veel minder voorspelbaar dan die van patiënten die  een geplande operatie ondergaan
Niets is gepland
Dr. Oulad Ben Taib benadrukt dat het geen electieve, geplande chirurgie is, maar een situatie waarbij gereageerd moet worden op bijkomende problemen, naast de kenmerken van de verwondingen van de patiënt. De patiënt is niet voorbereid en dat zijn niet de optimale omstandigheden om geopereerd te worden. Bovendien is ook het risico op complicaties groter. Die complicaties zijn functioneel, hemorragisch of infectieus. De arts kan geconfronteerd worden met intracraniale hypertensie, met een hersenoedeem, … Kortom, slachtoffers van aanslagen zijn complexe patiënten, die meestal lange tijd op intensieve zorgen moeten blijven en waarvan de vitale en functionele prognose weinig voorspelbaar is.