• 
  • Login
  • Nieuwsbrief

Borstvoeding geven gedurende zes maanden vermindert risico op diabetes bij moeder

Je baby gedurende ten minste zes maanden borstvoeding geven, doet het risico op diabetes in je latere leven met tot wel 47% afnemen. Dat is de conclusie van een nieuwe studie.

“We hebben vastgesteld dat er een sterk verband is tussen de borstvoedingsduur en een vermindering van het risico om diabetes type 2 te ontwikkelen”, besluiten de onderzoekers. “En dat nadat alle bepalende factoren voor de aandoening in acht genomen werden.” De vaststellingen gelden voor alle vrouwen, ongeacht hun origine. Dat is vooral een opvallende vaststelling bij Afro-Amerikaanse vrouwen, die een groter risico lopen op diabetes, maar hun kinderen minder vaak borstvoeding geven.

Hormonale invloed?

De reden dat borstvoeding positieve gevolgen heeft voor de gezondheid van vrouwen kon nog niet volledig bepaald worden, geven de onderzoekers toe. Ze denken dat de vrouwelijke hormonen hiervoor verantwoordelijk zijn: ze kunnen handelen als beschermend agens en geen borstvoeding geven kan het hormonale evenwicht verstoren.

“De resultaten van de studie zouden een impact kunnen hebben op de sociale politiek en pleiten voor een verlenging van het zwangerschapsverlof, zodat vrouwen hun kinderen langer borstvoeding kunnen geven en ten volle de vruchten kunnen plukken van de positieve effecten op hun gezondheid.”

De resultaten van de studie zouden een impact kunnen hebben op de sociale politiek en pleiten voor een verlenging van het zwangerschapsverlof

Eerdere studies hebben al de voordelen aangetoond van borstvoeding voor de gezondheid van de pasgeborene en zijn moeder, waaronder een lager risico op eierstokkanker en cardiovasculaire aandoeningen bij de moeder. Bij het kind zorgt borstvoeding voor een betere hersenontwikkeling en een lager risico op obesitas en astma. Moedermelk bevat alle voedingsstoffen die een baby nodig heeft.

Stellingname

Volgens een studie die uitgevoerd werd door de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) in 2013 kiest 77% van de jonge moeders er in de Verenigde Staten voor om borstvoeding te geven. De CDC en de American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) raden vrouwen aan gedurende ten minste zes maanden borstvoeding te geven. Aan de nieuwe studie, die wordt gezien als een van de meest uitgebreide over het onderwerp, namen tussen 1985 en 2015 1.200 vrouwen tussen 18 en 30 jaar deel, waarvan 615 Afro-Amerikaanse vrouwen.