• 
  • Login
  • Nieuwsbrief

Alzheimer: neuronenverlies zou erg beperkt zijn

Men ging ervan uit dat de ziekte van Alzheimer gepaard gaat met progressief en aanzienlijk verlies van neuronen en hun zenuwtoppen (of synapsen). Een studie trekt dat dogma in twijfel.

De studie werd uitgevoerd bij meer dan 170 personen met Alzheimer in diverse stadia en gebeurde door een team onder leiding van Salah El Mestikawy (universitair instituut voor mentale gezondheid Douglas, Canada) en Stéphanie Daumas (universiteit Pierre et Marie Curie, Frankrijk). Het onderzoek heeft aangetoond dat – in tegenstelling tot wat men dacht – de ziekte gepaard gaat met een lichte afname van synaptische en neuronenmarkers.

Verandering van perspectief

“Door de evolutie te bestuderen van acht neuronen- of synaptische markers in de prefrontale cortex van onze proefpersonen hebben we tot onze grote verbazing enkel licht verlies aan neuronen en synapsen vastgesteld. Onze studie suggereert dus dat – in tegenstelling tot wat men dacht – synaptisch en neuronenverlies relatief beperkt is bij de ziekte van Alzheimer. Dat is een radicale perspectiefverandering”, legt Salah El Mestikawy uit, geaggregeerd professor aan de McGill universiteit. 

De wetenschappers hebben bovendien geprobeerd om het geheel van die beperkte synaptische afname te correleren met het dementieniveau van de deelnemers aan de studie. Uit hun resultaten blijkt dat het dalen van de synaptische biomarkers maar een beperkte impact heeft op de cognitieve capaciteit van de proefpersonen.

“Onze studie suggereert dus dat – in tegenstelling tot wat men dacht – synaptisch en neuronenverlies relatief beperkt is bij de ziekte van Alzheimer” (El Mestikawy)
Naar andere therapieën

Tussen de regels door suggereert de studie dus dat dementie eerder gelinkt zou zijn aan een disfunctie van synapsen dan aan het verdwijnen van de cortex van patiënten. Het opsporen van die disfunctie zou kunnen leiden tot de ontwikkeling van doeltreffende behandelingen tegen de ziekte.

“Tot op heden zijn therapieën gericht op het afremmen van de destructie van synapsen. Volgens onze studie moeten we onze therapeutische aanpak bijstellen”, stelt Salah El Mestikawy. De vraag is nu: zullen deze resultaten bevestigd worden in andere studies?

(met AlphaGalileo)

Referentie

Poirel O. et al. Moderate decline in select synaptic markers in the prefrontal cortex (BA9) of patients with Alzheimer’s disease at various cognitive stages. Scientific Reports 2018; 8: Article # 938. doi:10.1038/s41598-018-19154-y. https://www.nature.com/articles/s41598-018-19154-y