• 
  • Login
  • Nieuwsbrief

AZG vaccineert mensen in de meest afgelegen gebieden in Congo

Artsen Zonder Grenzen spoort in Congo de contactpersonen van ebolapatiënten op en biedt hen de mogelijkheid zich te laten vaccineren.

De organisatie is momenteel actief in Mbandaka en Bikoro, waar twee ebolabehandelingscentra zijn opgericht met respectievelijk 12 en 20 bedden, en de afgelegen gebieden Itipo en Iboko. Het gaat om een zogenaamde “ringvaccinatie”. 

Hoopgevende test

Contactpersonen van ebolapatiënten worden opgespoord en krijgen de mogelijkheid om zich te laten vaccineren. Zo ontstaat een “ring” van gevaccineerde familieleden, buren, collega's en vrienden rond een ebolapatiënt, en kan het virus zich niet verder verspreiden.

In de getroffen gebieden krijgt het eerstelijnsgezondheidspersoneel ook de mogelijkheid om zich te laten inenten, omdat het een hoger risico loopt om besmet te raken.

“De testresultaten zijn hoopgevend en sterken ons in de overtuiging dat het vaccin zal kunnen worden gebruikt om de huidige epidemie te bestrijden. Er is wel een intensieve opvolging van de ingeënte mensen nodig, want het vaccin is nog niet officieel goedgekeurd”, zegt Micaela Serafini, medisch directeur van Artsen Zonder Grenzen in Genève. “Wel is vaccinatie slechts één middel in de strijd tegen het virus. De eerste stap is de identificatie van de patiënten en diegenen met wie ze in contact zijn gekomen.”

Wel is vaccinatie slechts één middel in de strijd tegen het virus

In Bikoro, in de Evenaarsprovincie, werkt Artsen Zonder Grenzen sinds enkele weken samen met het ministerie van Volksgezondheid en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Isolatie

Er is ook een team aan de slag in de afgelegen gebieden Itipo en Iboko. In Itipo is er een transitcentrum met 10 bedden geïnstalleerd voor potentiële ebolagevallen. Ze worden geïsoleerd en krijgen de nodige verzorging, en als ze effectief ebola hebben, worden ze overgebracht naar het ebolabehandelingscentrum in Bikoro. In Iboko is er een isolatiezone afgebakend in het ziekenhuis, en momenteel zijn de teams een nieuw behandelingscentrum aan het bouwen.

(Belga)