• 
  • Login
  • Nieuwsbrief

Een elektrotherapiepleister blokkeert pijn

Aangedreven door een minuscule ingebouwde batterij, blokkeert deze draadloze patch de pijn dankzij een stroom die door de huid naar de hersenen gestuurd wordt.

Bijna twee op drie Belgen ondervindt pijn. Absenteïsme, slapeloosheid, depressie... De impact op het dagelijks leven valt niet te onderschatten. De reacties van personen die aan pijn leiden verschillen: bijna de helft (43%) raadpleegt geen huisarts en trotseert de pijn dus alleen. Van zij die wel een huisarts consulteren, wordt minder dan de helft (44%) doorverwezen naar een andere hulpverlener.

Geprogrammeerde pleister

Hoewel pijn een universeel fenomeen is dat 63% van de Belgische bevolking treft, blijft haar impact op de levenskwaliteit onderschat. Enkele van de nefaste gevolgen: een hoger absenteïsmecijfer, een 2,4 maal grotere kans op slapeloosheid en een risico op depressie dat bij chronische pijnpatiënten 3,5 maal hoger ligt dan bij de rest van de bevolking.

De Franse groep Urgo zet zijn strijd tegen chronische pijn voort door een baanbrekende technologie op de markt te brengen: de eerste voorgeprogrammeerde elektrotherapiepleister die beschikbaar is in de apotheek. 

Voor iedereen

De oplossing die zo ontwikkeld werd richt zich op iedereen die aan acute of chronische pijn leidt. De elektrotherapiepleister kan dienen als een thuis te gebruiken aanvulling op de behandeling door een arts of andere gezondheidsprofessional, of als eerste hulp voor mensen die aan automedicatie doen. “Deze technologie is zeer gebruiksvriendelijk en voor iedereen toegankelijk”, verduidelijkt Martine Guy, Medical Director Urgo Consumer Care. “De patiënt moet maar één handeling uitvoeren: de zelfklevende patch aanbrengen op de pijnlijke zone. Na het activeren van de patch begint een voorgeprogrammeerde sessie van 20 minuten. Daarbij wordt er elke 2 minuten gewisseld tussen 2 verschillende modi, die een stroom met zwakke spanning door de huid naar de zenuwbanen sturen. Tijdens de eerste modus wordt de overdracht van pijn naar het ruggenmerg en de hersenen meteen geblokkeerd; tijdens de tweede modus wordt de aanmaak van endorfines gestimuleerd om de pijn natuurlijk en langdurig te stoppen. De patiënt kan zelf de intensiteit van de stroom regelen en zijn activiteiten normaal uitvoeren. Het gevoelde effect is niet pijnlijk of onaangenaam en veroorzaakt geen samentrekkingen in de spieren.”

Deze technologie is zeer gebruiksvriendelijk en voor iedereen toegankelijk
Eén van de eerste landen ter wereld

Dankzij deze dubbele werking wordt de pijn meteen een halt toegeroepen, of het nu om gewrichtspijn, spierpijn, zenuwpijn of om rugpijn gaat, en dat zonder bijwerkingen, met gemiddeld 60 behandelingen per apparaat.

België is een van de eerste landen ter wereld die de vruchten kan plukken van deze innovatieve technologie, die vanaf nu beschikbaar is in de apotheek en zonder twijfel bijzonder veel succes zal kennen aan de vooravond van de grote zomeruittocht, voor vakanties zonder zorgen, en vooral, zonder pijn!