• 
  • Login
  • Nieuwsbrief

Op bloed geven staat geen leeftijd meer

Vanaf deze herfst mag je ook na je 71ste bloed, plasma of bloedplaatjes doneren.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block heeft van de regering groen licht gekregen om de maximumleeftijd definitief af te schaffen. Dat schrijven de kranten Sudpresse en Het Laatste Nieuws.

De ministerraad heeft beslist dat personen ouder dan 71 jaar bloed, plasma of bloedplaatjes mogen blijven geven vanaf herfst 2018. Op voorwaarde dat de persoon in kwestie bloed heeft gegeven voor zijn 66e verjaardag en dat de laatste donatie niet langer dan drie jaar geleden is.

8.000 mensen uitgesloten

“De maximumleeftijd voor het geven van bloed, plasma of bloedplaatjes is in het verleden in ons land al verhoogd, maar er zijn geen wetenschappelijke argumenten voor het behoud van die leeftijdsgrens”, aldus minister De Block. “Bij de huidige regeling kan je donor worden tot je 66e verjaardag en dat blijven tot je 71e verjaardag, op voorwaarde dat de laatste donatie niet langer dan drie jaar geleden is. Bijgevolg zouden 8.000 gekende donoren in de loop van de volgende vijf jaar moeten stoppen met bloed geven.”

De huidige wetgeving zou in de komende vijf jaar 8.000 mensen uitsluiten van bloeddonatie
Oplossing voor tekort

Met deze nieuwe wetgeving wil de minister het hoofd bieden aan de terugkerende tekorten waarmee het Rode Kruis af te rekenen krijgt. “De nieuwe regeling moet elk jaar voor 15.000 extra donaties zorgen. Zo versterken we de bloedvoorraad om levens te redden”, aldus de minister.

(Belga)