• 
  • Login
  • Nieuwsbrief

Bloedtest kan vroeggeboorte voorspellen

Amerikaanse en Deense onderzoekers hebben donderdag bekend gemaakt dat ze een betaalbare bloedtest ontwikkeld hebben die het mogelijk maakt om met 80% zekerheid te voorspellen of een zwangere vrouw zal bevallen van een premature baby.

Er waren al tests beschikbaar die een vroeggeboorte kunnen voorspellen, maar tot op heden werkten die enkel bij vrouwen met een hoog risico en boden ze slechts een zekerheid van ongeveer 20%. Voor de ontwikkeling van de nieuwe test bestudeerden onderzoekers de bloedstalen van 31 Deens vrouwen om zo de genen op te sporen die betrouwbare signalen geven over de zwangerschapsduur en het risico op prematuriteit. 

RNA als getuige

De nieuwe test meet de activiteit van genen van de moeder, de foetus en de placenta door de extracellulaire RNA-niveaus te evalueren die corresponderen met die genen. “We hebben vastgesteld dat een handvol genen bij vrouwen met een hoog risico voorspellen of ze een vroeggeboorte zullen krijgen”, aldus Mads Melbye, co-hoofdauteur, gastprofessor aan de universiteit van Stanford en hoofd van het Statens Serum instituut in Kopenhagen. “De afgelopen jaren heb ik veel tijd besteed aan het bestuderen van prematuriteit. Het is de eerste echte en belangrijke wetenschappelijke vooruitgang sinds lange tijd aangaande die problematiek”, besluit hij.

De test zou ook gebruikt kunnen worden om een indicatie te geven van de vermoedelijke datum waarop de moeder zal bevallen, en is betrouwbaarder en goedkoper dan een echografie. Dat blijkt uit het rapport dat verschenen is in het tijdschrift Science.

De test zou ook gebruikt kunnen worden om een indicatie te geven van de vermoedelijke datum waarop de moeder zal bevallen
Minder complicaties

Hoewel verder onderzoek noodzakelijk is alvorens de test op grote school gebruikt kan worden, bevestigen experts dat hij het potentieel heeft om het aantal overlijdens en complicaties als gevolg van de jaarlijkse 15 miljoen vroeggeboortes wereldwijd terug te dringen. De onderzoekers verzekeren dat wanneer de test op de markt zal komen, die waarschijnlijk zo eenvoudig in gebruik zal zijn en zo betaalbaar dat hij ook in arme regio’s wereldwijd gebruikt zal kunnen worden.

(Belga)