• 
  • Login
  • Nieuwsbrief

Hartcentrum OLV Aalst gaat hartfalen voorspellen met software

Artsen van het Hartcentrum OLV Aalst werken als eerste in België met software die hartfalen bij een patiënt kan voorspellen.

De software HeartLogic, ontwikkeld door de multinational Boston Scientific, maakt het mogelijk om episodes van hartfalen te voorspellen bij patiënten met een pacemaker of defibrillator, gemiddeld meer dan 30 dagen voor de eventuele opname plaats zou vinden. De patiënten worden via telemonitoring van thuis uit gevolgd.

Voorlopig nog beperkt

“Voorlopig gaan we HeartLogic gebruiken bij een beperkte groep patiënten, die met cardiale resynchronisatietherapie CRT-D, of een defibrillator”, zegt cardioloog Ward Heggermont. “De toekomst moet uitwijzen of dat algoritme de mogelijkheid biedt om een grotere groep patiënten op te volgen.” Heggermont vraagt ook dat de overheid financieel zou tussenkomen bij het op afstand opvolgen van hartpatiënten.

“De toekomst moet uitwijzen of dat algoritme de mogelijkheid biedt om een grotere groep patiënten op te volgen.”

Het tijdig voorspellen van een episode van hartfalen is cruciaal om ziekenhuisopnames te vermijden. Na hartfalen zijn patiënten doorgaans lang ziek en is het risico op fatale complicaties hoog. Zo weet men dat de kans op overlijden in het eerste jaar na opname sterk verhoogd is. Vanuit gezondheidseconomisch standpunt zijn de opnames ook erg duur. Met de nieuwe technologie kunnen artsen ingrijpen en kunnen opnames zelfs vermeden worden.

(Belga)